Osmanlı Türkçesi Dersleri

KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ…

Milletleri millet yapan esaslardan biri de dildir. Dilini, tarihini kaybeden bir millet her şeyini kaybetmiş demektir. Dilimize sahip çıkmak, tarihine saygılı muhteşem bir gelecek inşa etmek demektir.

Tarihinden edebiyatından, ilmi, felsefi ve dini eserlerinden, milli kültür hazinelerinden haberi olmayan bir milletin bir toprak parçasında rastgele toplanmış bir kuru kalabalıktan farkı yoktur. Avrupalılar okullarında Shakesper’e, Milton’a, Schiller’e, Voltaire’e dair bilgi verirken talebeye bu yazarların okul kütüphanesindeki eserleri de okutulur. Bugün yirmi yaşlarında bir gencimiz Nâima’yı, Fuzûlî’yi, Cevdet Paşa tarihini orijinalinden okuyamaz. Yeni yazıya çevirisini okusa da anlayamaz. Bu talihsiz delikanlı için Bâkî’nin o muhteşem “Mersiye”si Şeyh Galib’in o enfes “Hüsnü Aşk”ı, Hâmid’in “Tarık Bin Ziyad”ı simsiyah karanlıklara batmış muazzam abidelerdir. O zavallıcık bu eserlerin arasında, İstanbul’un göklere firlayan tarihi eserleri arasında iki gözü kör dolaşan bir turist gibi gezip durur. Kendi tarihini, atasını, dilini, edebiyatımı bilmez ve sevmez. Yani kendini bilmez ve sevmez. (Peyâmi Safa)

Bize miras kalan kültür hazinelerine ulaşmak sanıldığı kadar zor değildir. Osmanlı Türkçesi öğrenmenin kazanımlarını kısaca şöyle özetleyebiliriz:

  1. Başta “İstiklal Marşı” ve “Çanakkale Şehitlerine” gibi abidevi şiirleri ve edebi eserleri orijinalinden okuyabilmek
  2. Tarihi yapılarda yazan kitabeleri,mezar taşlarını ,çeşmeleri okuyabilmek
  3. Hat sanatının birbirinden güzel örneklerini okuyabilmek
  4. Çanakkale kahramanlarının yazdıkları mektuplar gibi dedelerimizin mektuplarını okuyabilmek
  5. Arşivlerdeki tarihi vesikaları, gazete haberlerini orijinalinden okuyabilmek

Derse dair detaylar şu şekildedir:

  • Dersler her cuma 19.00-20.30 saatleri arasında yapılacaktır.
  • Osmanlı Türkçesi 4 seviyeden oluşmaktadır. Temel okuma metinleri, Türkçe unsurlar, Arapça – Farsça unsurlar ve arşiv metinleri okumaları şeklindedir. Dersler 1. Seviyeden başlayacaktır.
  • Derste “Temel Okuma Metinleri 1-2” kitabı okutulacaktır.
  • Osmanlı Türkçesi okuyabilmenin yanında yazma eğitimi de beraber verilecektir.

KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ…