Osman Nuri Topbaş Hocaefendi ile Soru Cevap

Bugün (23.03.2019) Muhterem Üstadımız Osman Nuri Topbaş Hocaefendiyi Hüdayi Dersaadet Eyüp Sultan yurdumuzda ağırladık.
Hocamız, katılanların çoğunluğunun üniversite öğrencisi olduğu kalabalık bir gruba konu yelpazesi oldukça geniş bir sohbet irad ettiler.
Konu yelpazesi geniş diyorum çünkü Ateizm ve deizmin yayılmasının nedenlerinden ve bu akımların önlenmesi için neler yapılması gerektiğinden tutun Cinsiyet eşitliği, kadının ailedeki rolü ve önemine kadar. Modern dönemde insanların maruz kaldığı sıkıntılar ve çözüm önerilerinden tutun, Allah kullarını saptırır mı ya kadar. Tarihselcilikten tutun modern dönem ideolojileri olan Komünizmin ve Kapitalizmin çıkmazlarına kadar pek çok farklı soru Üstadımıza yöneltildi.
Üstadımız her bir soruya mukni cevaplar verdiler.
Hocamız, sorulara verdiği cevaplarla bize ne kadar kültürlü ve malumat sahibi birisi olduğunu göstermiş oldu.
Üniversite Gençliğine hitap ettiğinin farkında olan hocamız konuşmasını çeşitli bilimlerin teknik tabirleri ile, modern dönemin teorileri ile süsledi ve gençlerde hayranlık uyandırdı.
Bir piri fani, hele de bir şeyh bunları da mı biliyormuş dedirtecek kadar zengin malumata sahip olan üstadımız tarih bilgisi ile de dinleyenleri etkiledi. Konusuyla alakalı olarak geçmiş hadislerden bahsettiği yerlerde hocamız, her bir olayı tarihiyle birlikte bizlere aktardı.
İslam tarihindeki şahısları ve olayları ayrıntılı bir şekilde bildiği gibi Osmanlı Sultanlarını ve kendi dönemlerindeki olayları da bilen hocamız tarihe ne kadar önem verdiğini bizlere göstermiş oldu.

Söylediklerimizden, üstadımızın gençleri sadece bilgilendirmeye, kültürlerini arttırmaya geldiği anlaşılmasın. Çünkü o verdiği malumatları hep bir hedef doğrultusunda verdi. Ya Allah’ın azametini delillendirmek için ya İslam dininin ulviliğini göstermek için ya da takvanın önemini vurgulamak için…
Takva demişken, Üstadımız sorulan sorulara verdiği cevaplarda hep takvayı ve Hz. Peygamberi her anımızda taklit etmemiz gerektiğini ön plana çıkardı. Bugünkü konuşmanın mihveri neydi diye sorulacak olursa rahatlıkla “Takvaydı” diyebiliriz.